
همانطور که گفته شد قیمت اختیار معامله مبلغی است که در هنگام انعقاد قرارداد اختیار معامله، خریدار اختیار به طرف مقابل پرداخت میکند. این که این قیمت چه مقدار باشد بستگی به عرضه و تقاضای بازار دارد و معمولاً مدلهایی برای تعیین این قیمت وجود دارد که مهمترین آنها مدل بلک و شولز و مدل چند جمله ای است، ولی به صورت ساده میتوان گفت که این قیمت خود از دو جزء تشکیل شده است؛ ارزش ذاتی و ارزش زمانی.
ارزش ذاتی:
ارزش ذاتی تفاوت بین قیمت نقدی دارایی پایه با قیمت اعمال اختیار معامله در زمان اعمال می باشد. اگر این مقدار مثبت باشد در واقع ارزش ذاتی برابر مقدار در سود بودن اختیار است. در نتیجه اختیار معامله ها )اختیار خرید و اختیار فروش( فقط زمانی دارای ارزش ذاتی هستند که در سود باشند.
قرارداد اختیار خرید زمانی در سود است که قیمت نقدی دارایی پایه بیشتر از قیمت اعمال باشد. برای مثال اختیار معامله خرید سکه با قیمت اعمال 1,200,000 تومان، در صورتی که قیمت نقدی سکه 1,250,000تومان باشد دارای 50 هزار تومان ارزش ذاتی میباشد.
قیمت اعمال - قیمت نقدی دارایی پایه = ارزش ذاتی قرارداد اختیار خرید
قرارداد اختیار فروش زمانی در سود است که قیمت نقدی دارایی پایه کمتر از قیمت اعمال باشد برای مثال اختیار معامله فروش سکه با قیمت اعمال 1,200,000 تومان، در صورتی که قیمت نقدی سکه 1,150,000تومان باشد دارای 50 هزار تومان ارزش ذاتی میباشد.
قیمت نقدی دارایی پایه - قیمت اعمال = ارزش ذاتی قرارداد اختیار فروش
ارزش زمانی:
تفاوت بین ارزش ذاتی و قیمت اختیار معامله را ارزش زمانی می گویند. درواقع این ارزش زمانی است که باعث می شود اختیار معامله های به قیمتی بیشتر یا کمتر از ارزش ذاتی معامله شود.
ارزش ذاتی - قیمت اختیار = ارزش زمانی
به عنوان مثال اختیار معامله خرید سکه با قیمت اعمال1,200,000 تومان را در نظر بگیرید. قیمت نقدی امروز در بازار برابر 1 میلیون تومان است و این قرارداد در بورس کالا برای سررسید دو ماه آینده، به قیمت70هزار تومان معامله میشود؛ مشخص است که این اختیار در سود بوده و دارای ارزش ذاتی 50 هزار تومان است. با توجه به این که دو ماه تا سررسید مانده، این اختیار دارای ارزش زمانی است. در واقع قرارداد اختیار خریدی که 50 هزار تومان ارزش ذاتی دارد، به قیمت 70 هزار تومان معامله می شود. در نتیجه 20 هزار تومان بابت ارزش زمانی قرارداد پرداخت شده است.
ارزش زمانی با گذشت زمان و رسیدن به سررسید کاهش می یابد. تا جایی که در روز سررسید اختیار تنها به اندازه ارزش ذاتی قیمت خواهد داشت. در این حالت اختیار یا ارزش ذاتی خواهد داشت و اختیار در سود خواهد بود یا ارزش ذاتی نخواهد داشت و اختیار معامله در زیان است. پس در زمان سررسید رابطه زیر برقرار است:
ارزش ذاتی = قیمت اختیار معامله
اشتراک گذاری
ترتیبی که مدرسه اقتصادآنلاین برای خواندن مطالب سری بازار سرمایه به شما پیشنهاد میکند:
- بورس چیست؟
- پول و سرمایه چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟
- آیا بورس ریسک دارد؟ چگونه آن را مدیریت کنیم؟
- سود بورس چقدر است؟ بررسی فرمول محاسبه آن
- ارکان بازار سرمایه در ایران کدام اند؟
- انواع روش های سرمایه گذاری کدام اند؟
- هرچیزی که باید در مورد صندوق سرمایه گذاری بدانید
- شخصیت مالی یا سرمایه گذاری شما چگونه است؟
- چگونه خرید و فروش سهام را شروع کنیم؟
- ملاک های انتخاب کارگزاری کدام اند؟