
فرابورس چیست؟
بازار فرابورس ایران در آبان سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار آغاز کرد. فرابورس، مشابه بورس اوراق بهادار تهران، بازاری برای معامله اوراق بهادار است. در هر دو بازار بورس و فرابورس ایران، معاملات از طریق کارگزاریهایی انجام میشود که مجوز قانونی فعالیت خود را از سازمان بورس اوراق بهادار دریافت کردهاند. این کارگزاریها نقش واسط بین خریدار و فروشنده را ایفا میکنند. اما علت بهوجودآمدن فرابورس این است که برای هدایت بخشی از بازار سرمایه که شرایط ورود به بورس اوراق بهادار را نداشته و یا تمایل به ورود سریعتر به بازار را دارند شرایط پذیرش و معامله سادهتری را ایجاد کرده است.
بازار بورس و فرابورس چه تفاوتهایی دارند؟
علاوه بر شرایط ورود سادهتر شرکتها به فرابورس، تفاوتهای دیگری هم وجود دارد برای مثال مهمترین تفاوت بورس و فرابورس در تقسیمبندی و تعداد این دو بازار است. بازار بورس بهطورکلی به دو بازار اول و دوم تقسیم میشود که عملکرد این دو بازار به هم مرتبط است. بازار اول بازار بهتری است و اگر شرکتی در بازار اول عملکرد قابلقبولی نداشته باشد به بازار دوم منتقل خواهد شد و در مقابل اگر شرکتی در بازار دوم بهخوبی عمل کند به بازار اول منتقل خواهد شد و ضمن اینکه اگر شرکتی در بازار دوم چندان عملکرد خوبی نداشته باشد از بازار اخراج میشود؛ اما فرابورس ایران دارای ۵ بازار است که شامل بازارهای اول، دوم، سوم، ابزارهای نوین مالی و پایه است.
از تفاوتهای دیگر بورس و فرابورس این است که فرابورس سرمایه کمتری برای ورود به بازار سرمایه نیاز دارد. سرمایه ثبت شده شرکت در تابلوی اصلی بازار اول بورس ۱۰۰ میلیارد تومان و در تابلوی فرعی بازار اول ۵۰ میلیارد تومان است. این میزان در بازار دوم ۲۰ میلیارد تومان است. اما در فرابورس، برای بازار اول ۱ میلیارد تومان و برای بازار دوم ۱۰۰ میلیون تومان نیز کافی است.
همچنین توجه به این نکته حائز اهمیت است که حداقل سهام شناور در بورس در تابلوی اصلی بازار اول ۲۰ درصد و در تابلوی فرعی بازار اول ۱۵ درصد است. این میزان در بازار دوم ۱۰ درصد است. اما در بازار فرابورس، برای بازار اول ۱۰ درصد و برای بازار دوم ۵ درصد کفایت میکند.
ساعات معاملهی بازار بورس از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۲٫۳۰ (بهغیراز تعطیلات رسمی) است؛ اما ساعات کار فرابورس از انعطافپذیری بیشتری برخوردار است.
علاوه بر این شرکتهای پذیرفته شده در بازار فرابورس، امکان برخورداری از معافیت مالیاتی تا ۱۰ درصد درآمد خود را دارند.
سهامداران شرکتهای پذیرش شده در بازار فرابورس میتوانند از طریق وثیقهگذاری سهام شرکت خود، برای اخذ تسهیلات اقدام کنند. چراکه شبکه بانکی، سهام شرکتهای پذیرفته شده در فرابورس ایران را بهعنوان دارایی قابلقبول جهت وثیقهگذاری برای دریافت تسهیلات بانکی بــه رسمیت میشناسد.
اشتراک گذاری
ترتیبی که مدرسه اقتصادآنلاین برای خواندن مطالب سری بازار سرمایه به شما پیشنهاد میکند:
- بورس چیست؟
- پول و سرمایه چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟
- آیا بورس ریسک دارد؟ چگونه آن را مدیریت کنیم؟
- سود بورس چقدر است؟ بررسی فرمول محاسبه آن
- ارکان بازار سرمایه در ایران کدام اند؟
- انواع روش های سرمایه گذاری کدام اند؟
- هرچیزی که باید در مورد صندوق سرمایه گذاری بدانید
- شخصیت مالی یا سرمایه گذاری شما چگونه است؟
- چگونه خرید و فروش سهام را شروع کنیم؟
- ملاک های انتخاب کارگزاری کدام اند؟