قرارداد اختیار معامله، قراردادی است که بین خریدار و فروشنده منعقد میشود؛ بهنحوی که فروشنده اختیار، متعهد به تحویل دارایی (باقیمت مشخص) یا وجه در تاریخ مشخصی در آینده میشود؛ اما خریدار اختیار خرید متعهد به تحویل دارایی یا وجه در آینده نخواهد بود و تنها مختار به خرید آن خواهد بود. درواقع در قراردادهای اختیار معامله، خریدار مختار به انجام معامله است، اما فروشنده در صورت تمایل خریدار، مجبور به انجام معامله است.
فرض کنید آقای اکبری طبق تحلیل ها و بررسیهای خود به این نتیجه رسیده است که سهم خودرو برای ۶ ماه آینده رشد فوقالعادهای خواهد داشت. در حال حاضر آقای اکبری موجودی کافی جهت خرید ۱۰.۰۰۰ سهم خودرو ندارد. با این حال ۶ ماه آینده مبلغی به دست او میرسد. در این شرایط که آقای اکبری پیشبینی رشد قیمت سهم خودرو را دارد و موجودی لازم برای خرید سهم خودرو را تا ۶ ماه آینده ندارد، چه میتواند بکند؟
او میتواند از ابزار مالی قرارداد اختیار خرید استفاده نماید.
فرض کنید هر سهم خودرو در بازار ۴۰۰ تومان است. آقای اکبری تحلیل کرده است که سهم خودرو تا ۶ ماه آینده به قیمت ۶۰۰ تومان خواهد رسید. وی طبق قرارداد اختیار خرید میتواند حق خرید ۱۰.۰۰۰ سهم خودرو را باقیمت (اعمال) ۴۵۰ تومان رزرو نماید. برای خریدِ اختیار خریدِ سهم ۴۵۰ تومانی آقای اکبری میبایست وجهی به فروشنده بپردازد. فرض کنید آقای اکبری برای رزرو حق خرید سهم خودرو به ازای هر سهم به فروشنده ۵۰ تومان بپردازد. به این ترتیب او برای رزرو حق خرید ۱۰.۰۰۰ سهم خودرو به قیمت ۴۵۰ تومان، مبلغ ۵۰۰.۰۰۰ تومان به فروشنده میپردازد. آقای اکبری تا ۶ ماه صبر میکند. پس از ۶ ماه اگر تحلیلش صحیح باشد، هر سهم خودرو در بازار برابر با ۶۰۰ تومان خواهد بود؛ اما آقای اکبری میتواند با اعمال اختیار خرید خود هر سهم را باقیمت ۴۵۰ تومان از فروشنده بخرد. فروشنده موظف است که ۱۰.۰۰۰ سهم باقیمت ۴۵۰ تومان به آقای اکبری بفروشد.
موارد زیر در هنگام عقد هر قرارداد اختیار معامله، مشخص میشود:
نوع اختیار معامله: اختیار خرید یا اختیار فروش
زمان سررسید: بازه زمانی که در انتهای آن، خریدار اختیار معامله در صورت تمایل میتواند از حقی که اختیار معامله برای او قائل شده است، استفاده کند.
قیمت اعمال: قیمتی که در آینده، خرید یا فروش دارایی بر مبنای آن انجام میگیرد.
قیمت اختیار: مبلغی که خریدار اختیار معامله، بابت خرید اختیار معامله به فروشنده آن میپردازد.
اشتراک گذاری
ترتیبی که مدرسه اقتصادآنلاین برای خواندن مطالب سری بازار سرمایه به شما پیشنهاد میکند:
- بورس چیست؟
- پول و سرمایه چه تفاوتی با یکدیگر دارد؟
- آیا بورس ریسک دارد؟ چگونه آن را مدیریت کنیم؟
- سود بورس چقدر است؟ بررسی فرمول محاسبه آن
- ارکان بازار سرمایه در ایران کدام اند؟
- انواع روش های سرمایه گذاری کدام اند؟
- هرچیزی که باید در مورد صندوق سرمایه گذاری بدانید
- شخصیت مالی یا سرمایه گذاری شما چگونه است؟
- چگونه خرید و فروش سهام را شروع کنیم؟
- ملاک های انتخاب کارگزاری کدام اند؟